El mercat de l’electricitat està governat, fonamentalment, per cinc grans empreses. Però cada vegada hi ha més companyies elèctriques alternatives que els planten cara amb uns preus assequibles i amb energia 100% renovable. Vols conèixer-les?

Quines són les companyies elèctriques alternatives?
Hi ha més de 200 empreses comercialitzadores de llum en el mercat lliure i el regulat de la llum, no obstant això, el 80% dels consumidors tenen contractades als grans grups com són Endesa, Iberdrola, EDP, Naturgy (ex Gas Natural Fenosa) i Repsol; pel que el percentatge de persones que trien a les companyies elèctriques alternatives és molt escàs. D’aquesta gran majoria prop del 60% correspon al mercat lliure i la resta al regulat. En què es diferencien aquests?

Què és el mercat lliure i el mercat regulat?

Mercat lliure


En aquest poden comercialitzar totes les empreses que treballin amb tarifes de llum, per això existeix una gran competitivitat. Tots els anys apareixen noves, ja siguin centrades geogràficament o disponibles a tota Espanya. Pel que fa als preus, no hi ha cap directriu i es poden posar els imports que la companyia desitgi, igual que les modalitats. A més, a l’haver de competir amb les quantitats que pot oferir el mercat regulat això obliga a fer descomptes i promocions per a obtenir resultar més atractius. D’altra banda, un altre dels aspectes que diferencia aquest grup del regulat és que en aquest es poden contractar també serveis de manteniment, opció que no es pot fer en el mercat regulat.

Mercat regulat


Formen part d’aquest les comercialitzadores que poden prestar els preus fixos que marca el Govern d’Espanya. Cada hora del dia té un preu diferent, depèn de la demanda d’energia que hi hagi. Normalment, les hores nocturnes són les més barates. Així mateix, també es pot aplicar la discriminació horària en aquest mercat, assegurant que hi haurà un període més barat i un altre més car durant la jornada. A més, només amb aquesta modalitat es pot sol·licitar una ajuda per a pagar la factura elèctrica, anomenada bo social, que està disponible per a famílies nombroses, persones en situacions vulnerables… Aquestes empreses són vuit:

Es calcula que fins al 80% dels usuaris no són conscients de quin mercat pertanyen i si tenen una tarifa lliure o la regulada anomenada PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor), els preus del qual es poden consultar tots els dies aquí. (https://www.esios.ree.es/es/pvpc)

Companyies elèctriques alternatives?

No obstant això, aquest article no té com a protagonistes a les Comercialitzadores de Referència ni a les grans empreses elèctriques. Aquí et presentarem algunes empreses elèctriques que són alternatives molt atractives a aquestes. Una dada que certifica que a poc a poc el mercat energètic està canviant és que les grans perden clients en benefici de les independents. Evidentment aquestes només operen en el mercat lliure. Te’n presentem algunes.

Lucera


Aquesta empresa ofereix energia renovable a baix preu, en concret, segons expliquen, ho fan al preu de cost. Gràcies a aquest compromís amb el medi ambient, han evitat que més de 15.000 tones de CO2 anessin a l’atmosfera.

Holaluz


Holaluz ja té un públic important i un forat al mercat, encara així és considerada una de les independents. Igual que l’anterior exemple, únicament comercialitzen amb electricitat 100% de fonts renovables

Som Energia


Som Energia és una cooperativa de producció i consum d’energies renovables espanyola, amb especial implantació a Catalunya. La majoria dels projectes de la cooperativa són fotovoltaics, comptant així mateix amb una planta de biogàs i una minihidroelèctrica, però també s’aposta per la biomassa i s’estudien projectes eòlics de petita envergadura. Els projectes es financen a partir d’inversions que fan els propis socis cooperativistes, mitjançant participació voluntària al capital social o títols participatius. A l’abril de 2012 es va obrir la primera captació de capital, aconseguint els 3,5 milions d’euros fixats com a objectiu el mes de març de 2013, gràcies a les inversions de 794 socis.1920A l’octubre de 2017 es va obrir novament la participació en el capital social de la cooperativa amb un objectiu de 5 milions d’euros que també va ser aconseguit.21 A data de 2019 la companyia genera 17 GWh/any gràcies a les seves instal·lacions.

This post is also available in: Spanish

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *